La síndrome de la impostora: què és i com combatre’l

A l’inici de la presentació del llibre “La meva història”, la Michelle Obama va dir:

“Encara tinc part de Síndrome de l’Impostora; no s’acaba mai, ni tan sols en aquest instant en què vostès em venen a escoltar; no m’abandona, aquest sentiment de què no haurien de prendre’m seriosament. Què sé jo? Ho comparteixo amb vosaltres perquè tots dubtem de les nostres capacitats, del nostre poder i de què és aquest poder.”

Aquesta mostra de la seva vulnerabilitat com a dona i el fet de posar en paraules com se sent la síndrome de la impostora, obre moltes portes a l’hora d’identificar la síndrome i prendre consciència de que no és una cosa individual, sinó col·lectiva.

La síndrome de la impostora afecta a més dones que homes, per tant podriem dir que també és una qüestió de gènere.

Símptomes del Síndrome de la impostora

Els simptomes d’aquesta síndrome són principalment:

 • Necessitat desmesurada per sentir-se preparada.
 • Dubte respecte les capacitats pròpies.
 • Sensació de no ser suficient.
 • Manca de valoració dels assoliments, reconeixements.
 • Inseguretat
 • Manca d’autoconfiança en el terreny professional I personal

Una qüestió de gènere

I perquè creiem què és una qüestió de gènere?

Entre altres coses, degut a que no se’ns educa per confiar en nosaltres; no es dóna valor a la feina reproductiva que ha estat tradicionalment adjudicada a la dona, tampoc es valora al tradicionalment femení ; la societat dóna valor a la feina productiva i tradicionalment, la feina productiva ha sigut adjudicada a l’home. La doble jornada laboral (feina reproductiva i productiva) ens dificulta arribar a tot en molts casos i ens fa sentir insuficients, incompetents.

Quan ens sentim afectades per aquesta síndrome, moltes vegades ens costa identificar-ho, posar-hi paraules. Com diuen les autores Cadoche i Montarlot *, “Desenvolupem una mena de vergonya que fa que no puguem parlar d’això amb ningú i per tant no podem sortir d’aquí”.

Per això, identificar-ho i compartir-ho, ens ajuda a posar-hi paraules i poder fer més conscients els seus efectes per a combatre-la. Alhora, és imprescindible per començar a desprendre’s dels pensaments arrelats a la desconfiança d’una mateixa. No ets tu qui no té talent, és la Síndrome que et fa disminuir la confiança en tu mateixa i les teves capacitats.

Com combatre el Síndrome de la impostora

Treball personal

Per superar la Síndrome de la impostora, us recomamem fer un treball personal, centrat en tres pilars:

 • Potencia la teva autoconfiança.
 • Coneix les teves fortalesses, virtuds i debilitats, amb honestedat.
 • Capacitat de suportar el fracassos, assimilar-los i integar-los com a part normal del procés de vida i d’aprenentatge.

Indicacions per combatre el síndrome

A continuació us donem unes indicacions per combatre la síndrome:

 1. Per tenir confiança i no subtestimar-te, comença per tranquilitzar-te, acceptant que has treballat molt i que et mereixes els teus assoliments.
 2. Fes una llista dels teus valors i viu en consonància amb aquests. Són la teva brúixola, la que et permet afirmar-te, dir que no, escollir i per tant consolidar la confiança en tu mateixa.
 3. Envolta’t d’amistats, mentores o mentors, companyes i companys, condescendents amb qui compartir assoliments i fracassos
 4. Escriu i guarda una llista dels teus assoliments cada any, a mode de regal. Congela la imtage d’un moment en el que et sentis especialment orgullosa de tu. Identifica qualitats que t’hagin ajudat a aconseguir-ho, pensa de nou en com et vas sentir. Això reflexa l’essència dels teus esforços i et defineix.
 5. Imposa’t, obre’t a les altres persones i a tu mateixa amb gentilesa i compassió. La confiança en una mateixa és com la vida: és un art que s’ha de cultivar.

Els petits passos et portaran a grans assoliments i a augmentar l’amor cap a tu mateixa!

Us compartim unes fotos del taller impartit sobre aquest tema a les Jornades de Talent Femení, celebrades a l’Ajuntament de Masnou el mes de Novembre.

Si a la vostra organització hi ha equips liderats per dones o voleu apostar pel talent femení, us podem ajudar a combatre la Síndrome de la impostora, bé a nivell grupal amb els Cercles per a Dones professionals o a nivell individual amb el Servei de Psicologia Coaching.

*El Síndrome de la impostora: Por qué las mujeres siguen sin creer en ellas mismas?. Elisabeth Cadoche i Anne de Montarlot. Editorial Península

Jornada Connectant amb el talent femení 2022

Compartir
Compartir

Altres entrades